Nasza Uczelnia, jako członek wspierający nawiązała współpracę z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia".
Studia pierwszego stopnia na kierunku Dietetyka trwają 3 lata (6 semestrów). Program oparto na pięciu zasadniczych modułach kształcenia obejmujących 3 moduły przedmiotów obowiązkowych (ogólne, podstawowe i kierunkowe) oraz dwa moduły fakultatywne – specjalnościowe. Założono, iż w całym programie kształcenia dominować będą przedmioty kierunkowe oraz przedmioty w ramach wybranej przez studenta specjalności.
Moduł przedmiotów ogólnych, w wymiarze 240 godzin na studiach stacjonarnych i 170 na niestacjonarnych, obejmuje przedmioty wymagane i niezbędne studentowi niemal na wszystkich kierunkach studiów m.in.:
- język angielski,
- wychowanie fizyczne,
- ochrona własności intelektualnej,
- bhp i ergonomia).
Moduł przedmiotów podstawowych, w wymiarze 855 godzin na studiach stacjonarnych i 470 na niestacjonarnych, obejmuje przedmioty z zakresu nauk podstawowych dla kierunku dietetyka, w tym także z dyscyplin pokrewnych takich jak chemia i biologia. W ramach tego modułu realizowane jest seminarium dyplomowe, obowiązujące wszystkich studentów, niezależnie od obranej specjalności. W ramach tego modułu zaplanowano przedmioty poszerzające wiedzę humanistyczną studenta. Wykładane będą m.in.:
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Psychologia ogólna
- Biochemia ogólna i żywności
- Genetyka
- Chemia żywności
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Etyka w dietetyce
Moduł przedmiotów kierunkowych, o łącznej liczbie godzin 735 na studiach stacjonarnych i 360 godzin na niestacjonarnych, stanowi zarówno zapowiedź, jak i wprowadzenie do kształcenia specjalistycznego. W ramach modułu kierunkowego wykładane będą m.in.:
- Żywienie człowieka
- Dietetyka pediatryczna
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
- Technologia produkcji potraw dietetycznych
- Edukacja żywieniowa
- Analiza i ocena jakości żywności
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Towaroznawstwo żywności
- Kliniczny zarys chorób
Realizować będziemy praktyczny profil nauczania, ponieważ program ma charakter wysoce aplikacyjny. Obejmuje przede wszystkim praktyczne ćwiczenia w pracowniach i laboratoriach specjalistycznych, w tym poradniach i szpitalach. Dodatkowym elementem wzmacniającym praktyczny charakter studiów na kierunku dietetyka jest możliwość osiągania efektów kształcenia bezpośrednio w środowisku pracy, w ramach praktyk zawodowych.
Podkreślić należy, iż w programie założono przewagę aktywnych i praktycznych metod dydaktycznych nad tradycyjną formą wykładu. Praktyki, ćwiczenia, laboratoria, konwersatoria i seminarium obejmują łącznie 71% programu na studiach niestacjonarnych oraz stanowi 75% programu na studiach stacjonarnych.
Na studiach stacjonarnych przewiduje się w roku akademickim 30 tygodni kształcenia oraz 4 tygodnie przeznaczone na sesje egzaminacyjne. Na studiach niestacjonarnych przewiduje się 22-24 zjazdy w okresie roku akademickiego ze średnią liczbą 22 godzin dydaktycznych realizowanych w trakcie zjazdu.
Studia kończyć będą się egzaminem dyplomowym. Warunkiem uzyskania kwalifikacji pierwszego stopnia dla kierunku dietetyka, poświadczonej dyplomem, jest osiągnięcie przez studenta wszystkich założonych efektów kształcenia.
W programie kształcenia przewidziano cztery specjalności, które realizowane są od drugiego roku kształcenia:
Specjalność fakultatywna Poradnictwo żywieniowe, która obejmuje 440 godzin zajęć na studiach stacjonarnych z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich oraz 340 godzin zajęć na studiach niestacjonarnych przygotowuje studentów do planowania i opracowywania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Absolwent tej specjalności rozpoznaje potrzeby i preferencje żywieniowe poszczególnych grup konsumentów co umożliwia nabycie umiejętności sporządzania specjalnych zestawów potraw dla grup klientów o szczególnych wymaganiach żywieniowych. Program obejmuje również tematykę z zakresu żywienia w leczeniu różnorodnych schorzeń, żywienia kobiet w ciąży i dzieci, co pozwoli absolwentowi profesjonalnie udzielać porad z zakresu dietoterapii. Absolwent specjalności będzie przygotowany do podjęcia pracy w zakładach żywienia zbiorowego, zakładach gastronomicznych, turystycznych a także w usługach cateringowych. Będzie przygotowany do podjęcia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług konsultacyjnych związanych z prawidłowym żywieniem.
Charakterystyczne przedmioty dla tej specjalności to m.in.:
- Poradnictwo żywieniowe
- Pracownia technologiczno-żywieniowa
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania
- Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
- Żywienie dzieci
- Suplementy diety
- Dietetyka kliniczna
Studenci specjalności Psychodietetyka zrealizują 11 przedmiotów, których łączny wymiar wyniesie, podobnie jak przy poprzedniej specjalności, 440 godzin zajęć na studiach stacjonarnych z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich oraz 340 godzin zajęć na studiach niestacjonarnych. Wiedza uzyskana w ramach specjalności pozwoli absolwentom wykształcić umiejętność diagnozowania przyczyn zaburzeń odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem (m.in. otyłości, anoreksji, bulimii, cukrzycy, miażdżycy, niedokrwiennej choroby serca). Absolwent uzyska teoretyczną i praktyczną wiedzę z zakresu poznawczych, emocjonalnych i behawioralnych aspektów diety, ułatwiających skuteczną zmianę nawyków żywieniowych. Zdobędzie kompleksową wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii jedzenia, co pozwoli mu na rozpoznawanie psychologicznych mechanizmów stosowanych przez pacjenta - klienta w odżywianiu się i na prawidłowe ułożenie programu żywieniowego. Absolwent tej specjalności może pracować m.in. jako dietetyk w przychodniach i gabinetach specjalistycznych, prowadzić własną działalność w zakresie porad dietetycznych, być propagatorem zdrowego trybu życia (połączenie elementów terapii psychologicznej i dietetycznej).
Charakterystyczne przedmiot dla tej specjalności to m.in.:
- Psychologia żywienia
- Psychologia jedzenia i psychodietetyka
- Fizjologia żywienia
- Problem nadwagi i otyłości w psychologii i medycynie
- Specyfika chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem
- Żywienie w chorobie
- Żywienie ludzi starszych
Absolwent specjalności Dietetyka kliniczna uzyska wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, interakcji leków z pożywieniem, zasadami prowadzenia edukacji żywieniowej a także przechowywaniem i kontrolą jakości produktów żywnościowych. Zdobędzie umiejętności praktyczne w zakresie: oceny stanu odżywienia, planowania jadłospisów, profilaktyki chorób dietozależnych oraz zasad postępowania dietetycznego w różnych jednostkach chorobowych.
Absolwenci specjalności Dietetyka kliniczna mogą znaleźć pracę w przychodniach, szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych, szkolnictwie, ośrodkach sanatoryjnych, SPA oraz zakładać własne gabinety dietetyczne.
Charakterystyczne przedmioty dla tej specjalności to m.in.:
- Żywienie kliniczne
- Podstawy patofizjologii klinicznej
- Profilaktyka i leczenie chorób dietozależnych
- Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
- Immunologia kliniczna
- Psychologia kliniczna
- Żywienie człowieka
- Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
- Zasady organizacji żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach
- Poradnictwo i edukacja żywieniowa pacjenta
- Alergie pokarmowe
Absolwent specjalności Dietetyka w sporcie zdobędzie wiedzę z zakresu dostosowania żywienia do wysiłku. Będzie potrafił właściwie stosować metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowia zawodnika w zależności od dyscypliny. Nabędzie umiejętności: oceny stanu odżywienia, budowy somatycznej i składu tkankowego dzieci, młodzieży i dorosłych, układania jadłospisu i oceny jego wartości energetycznej dla osób podejmujących różne rodzaje aktywności fizycznej, planowania żywienia w zależności od rodzaju wysiłku, okresu treningowego i warunków zewnętrznych.
Absolwent po specjalności Dietetyka w sporcie znajdzie zatrudnienie jako dietetyk w klubach sportowych, ośrodkach SPA oraz klubach fitness.
Charakterystyczne przedmioty dla tej specjalności to m.in.:
- Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywienia
- Fizjologia sportu
- Suplementacja w sporcie
- Żywienie w różnych dyscyplinach sportu
- Żywienie po urazach w sporcie
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe sportowca
Dietetics baccalaureate / Dietetyka licencjat |
№ |
Name |
ECTS |
1 |
English/German |
5 |
2 |
Information technology |
2 |
3 |
Health and safety and ergonomics |
1 |
4 |
Intellectual property protection |
2 |
5 |
Physical education |
|
6 |
Human anathomy |
4 |
7 |
Human physiology |
4 |
8 |
Food chemistry |
4 |
9 |
Molecular biology |
3 |
10 |
Parasitology |
|
11 |
Ethics in dietetics |
2 |
12 |
General and food biochemistry |
4 |
13 |
Genetics |
2 |
14 |
Immunology |
2 |
15 |
General psychology |
3 |
16 |
Ethics |
|
17 |
Industrial microbiology |
3 |
18 |
General and food microbiology |
|
19 |
Education |
2 |
20 |
Philosophy of medicine |
|
21 |
Social aspects of health care |
2 |
22 |
Sociology of medicine |
|
23 |
Basics of diet planning |
2 |
24 |
Ecology and nature protection |
|
25 |
Human Nutrition |
4 |
26 |
Pediatric dietetics |
3 |
27 |
Diet planning workshop |
6 |
28 |
Technology for the production of dietary dishes |
4 |
29 |
Clinical outline of diseases |
5 |
30 |
Nutritional pharmacology and pharmacotherapy and drug-food interactions |
3 |
31 |
Hygiene, toxicology and food safety |
3 |
32 |
Food commodity analysis |
3 |
33 |
Nutrition education |
4 |
34 |
Analysis and assessment of food quality |
3 |
35 |
Law and economics in health care |
1 |
36 |
Diet-related diseases - diet planning workshop |
3 |
37 |
Psychologia kliniczna |
3 |
38 |
Clinical immunology |
3 |
39 |
Basics of clinical pathophysiology |
4 |
40 |
Prevention and treatment of diet-related diseases |
3 |
41 |
Basics of laboratory diagnostics |
3 |
42 |
Human Nutrition |
6 |
43 |
Nutrition of pregnant and breastfeeding women |
3 |
44 |
Principles of organizing collective catering and nutrition in hospitals |
3 |
45 |
Nutrition counseling and education |
3 |
Od roku akademickiego 2020/2021 w Naszej Uczelni uruchomiono studia drugiego stopnia (magisterskie) stacjonarne i niestacjonarne na kierunku Dietetyka.
Studia umożliwiają zdobycie zaawansowanej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie leczenia żywieniowego, żywienia klinicznego, interakcji leków z pożywieniem, modyfikacji zachowań żywieniowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach.
Celem studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka jest nabycie zaawansowanej wiedzy i umiejętności oraz współodpowiedzialności za zdrowie, w obliczu różnych zagrożeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej i innych czynników szkodliwych. Prawidłowe żywienie bowiem, to podstawowy kanon nie tylko rozwoju i zdrowia człowieka, ale przede wszystkim obniżenia ryzyka wystąpienia chorób dietożależnych.
Co będę robić po skończeniu studiów?
Absolwenci kierunku Dietetyka studiów drugiego stopnia są przygotowani do pracy w:
- specjalistycznych oddziałach szpitalnych,
- instytucjach naukowo-badawczych,
- ośrodkach badawczo-rozwojowych,
- jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka na każdym etapie życia,
- placówkach sportowych (kliniki sportowe, fitness kluby, siłownie),
- firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego,
- firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia,
- wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- organizacjach konsumenckich oraz pożytku publicznego,
- instytutach badawczych oraz w instytucjach zajmujących się systemami zapewniania właściwej jakości żywności,
- prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej.
Czego się nauczysz?
Nauczysz się holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, zasad żywienia klinicznego i dietetyki, które stanowią integralną część leczenia większości chorób przewlekłych, psychodietetyki, a także związku pomiędzy żywnością a lekami.
Wraz z lekarzem i pielęgniarką będziesz tworzyć zespół terapeutyczny uwzględniający wszystkie aspekty profilaktyki i leczenia chorych na choroby niezakaźne, nowotwory oraz choroby zakaźne i inne, w których dostosowane do potrzeb żywienie jest ważnym elementem leczenia.
Będziesz przygotowany do prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczną będące ważnym elementem zdrowia publicznego.
Dietetics master / Dietetyka magisterskie |
№ |
Name |
ECTS |
1 |
Clinical pathophysiology |
5 |
2 |
Nutrition of pregnant women and infants |
6 |
3 |
Research methodology |
2,5 |
4 |
Foreign language: English/German |
2 |
5 |
Nutrition education |
4 |
6 |
Food for special purposes |
3 |
7 |
Drug-food interaction |
2 |
8 |
Physiology of human nutrition |
2 |
9 |
Clinical nutrition |
8 |
10 |
Economic and health aspects of food production |
5 |
11 |
Digestive system homeostasis and immunity |
2 |
12 |
Biochemical indicators of nutritional status |
2 |
13 |
Epidemiology of infectious diseases |
1,5 |
14 |
Nutrition rules for patients undergoing renal replacement therapy |
4 |
15 |
Food safety management |
2 |
16 |
The importance of culture in creating eating behaviors |
2 |
17 |
Public health |
1 |
18 |
Informatics in dietetics |
2 |
19 |
Dietary prevention and dietary treatment of non-communicable and nutrition-related diseases |
6 |
20 |
Food and nutrition legislation and nutrition policy |
1 |
21 |
Management and Marketing |
1 |
22 |
Food quality and safety |
2 |
23 |
Education |
2 |
24 |
Basics of psychodietetics |
3 |
25 |
Nutrition for allergies and food intolerances |
3 |
26 |
Pediatric gastroenterology and nutrition in metabolic diseases |
3 |
27 |
Pediatric dietetics laboratory |
3 |
28 |
Nutrition of disabled people |
2 |
29 |
Organic nutrition and food additives |
3 |
30 |
Alternative nutrition |
3 |
31 |
Nutrition in neurological diseases |
3 |
32 |
Herbs and spices in dietetics |
2 |