Przede wszystkim lekko
Dieta po 50 roku życia powinna być lekka, czyli łatwostrawna. Należy unikać dań smażonych, tłustych i wzdymających. Niewskazane są również potrawy ostre i wszystkie te, które długo zalegają w żołądku. Ponadto lepiej jest zrezygnować z roślin strączkowych, kapusty, razowego pieczywa oraz tłustych produktów zwierzęcych (smalec, boczek, słonina).
Z uwagą na białko
Osoby starsze mają większe zapotrzebowanie na białko. Dzieje się tak za sprawą malejącej z wiekiem masy mięśniowej, a w związku z tym malejącym zapotrzebowaniem energetycznym. Ludzie po 50 roku życia często nie zdają sobie z tego sprawy i jedzą te same produkty i ilości, jak za czasów młodości. Nie potrzebują jednak już tyle energii, przez co często mają problem z nadwagą. Niestety, sprawę pogarsza mała ilość białka. Jeśli osoba starsza nie je wystarczająco dużo białka, organizm pobiera ten składnik z mięśni. Sytuacja więc zapętla się, a kondycja człowieka robi gorsza. Trzeba zatem sięgać po produkty bogate w białko np. drób, jaja, mleko i przetwory mleczne, ryby.
Catering dietetyczny dla osób starszych?
Stosunkowo nowym pomysłem jest proponowanie diety pudełkowej ludziom po 50 roku życia. Ma to jednak swoje duże plusy.
Wbrew obiegowej opinii catering dietetyczny nie jest tylko dla młodych, odchudzających się osób. Może być świetnym rozwiązaniem dla ludzi po 50 roku życia, znacznie ułatwiając ich codzienność i spełniając potrzeby typowe dla takiego wieku.
Należy tylko pamiętać, aby wcześniej sprawdzić swój stan zdrowia. Organizm w tym wieku działa już bowiem nieco inaczej, a dieta dobrana “na oko” może mu zaszkodzić.
http://www.dobresobie.pl/zdrowie-i-uroda/685/dieta-po-50-roku-zycia