DIETETYKA - STUDIA MAGISTERSKIE
Od roku akademickiego 2020/2021 w Naszej Uczelni uruchomiono studia drugiego stopnia (magisterskie) stacjonarne i niestacjonarne na kierunku Dietetyka.
Studia umożliwiają zdobycie zaawansowanej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie leczenia żywieniowego, żywienia klinicznego, interakcji leków z pożywieniem, modyfikacji zachowań żywieniowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach.
Celem studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka jest nabycie zaawansowanej wiedzy i umiejętności oraz współodpowiedzialności za zdrowie, w obliczu różnych zagrożeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej i innych czynników szkodliwych. Prawidłowe żywienie bowiem, to podstawowy kanon nie tylko rozwoju i zdrowia człowieka, ale przede wszystkim obniżenia ryzyka wystąpienia chorób dietożależnych.
Absolwent - magister dietetyki
Co będę robić po skończeniu studiów?
Absolwenci kierunku Dietetyka studiów drugiego stopnia są przygotowani do pracy w:
- specjalistycznych oddziałach szpitalnych,
- instytucjach naukowo-badawczych,
- ośrodkach badawczo-rozwojowych,
- jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka na każdym etapie życia,
- placówkach sportowych (kliniki sportowe, fitness kluby, siłownie),
- firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego,
- firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia,
- wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- organizacjach konsumenckich oraz pożytku publicznego,
- instytutach badawczych oraz w instytucjach zajmujących się systemami zapewniania właściwej jakości żywności,
- prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej.
Czego się nauczysz?
Nauczysz się holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, zasad żywienia klinicznego i dietetyki, które stanowią integralną część leczenia większości chorób przewlekłych, psychodietetyki, a także związku pomiędzy żywnością a lekami.
Wraz z lekarzem i pielęgniarką będziesz tworzyć zespół terapeutyczny uwzględniający wszystkie aspekty profilaktyki i leczenia chorych na choroby niezakaźne, nowotwory oraz choroby zakaźne i inne, w których dostosowane do potrzeb żywienie jest ważnym elementem leczenia.
Będziesz przygotowany do prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczną będące ważnym elementem zdrowia publicznego.
Cele kształcenia na studiach magisterskich Dietetyka
Naszym celem jest przygotowanie studentów do uzyskania statusu członka interdyscyplinarnego zespołu terapeutycznego, który odpowiada za proces leczenia pacjentów. W programie studiów zawarto efekty kształcenia, których uzyskanie pozwoli na wykształcenie absolwenta o wysokich kwalifikacjach w zakresie:
- rozpoznania chorób żywieniowozależnych,
- planowania i wdrażania odpowiedniego sposobu żywienia indywidualnego, zbiorowego, szpitalnego dla różnych grup ludności,
- planowania i wdrażania leczenia dietetycznego,
- analizy procesów metabolicznych i mechanizmów ich regulacji oraz adaptacji do zróżnicowanej ilości i składu pożywienia,
- kontroli jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania,
- oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia,
- zapobiegania niedożywieniu,
- prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej.
Po ukończeniu studiów drugiego stopnia – magisterskich na kierunku Dietetyka, absolwent będzie dysponował pogłębioną wiedzą teoretyczną i praktyczną z zakresu nauk medycznych i nauk o zdrowiu, uzupełnioną o wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia.
System studiów magisterskich na Dietetyce
Studia drugiego stopnia kierunku Dietetyka będą trwać 2 lata (4 semestry) w formie stacjonarnej i niestacjonarnej.
Studia stacjonarne odbywać się będą w ciągu 4 semestrów od poniedziałku do czwartku ( 15 tygodni w ciągu semestru).
W przypadku studiów niestacjonarnych zajęcia odbywać się będą w ciągu 4 semestrów w ramach dwudniowych zjazdów sobotnio-niedzielnych (10 zjazdów w ciągu semestru) w systemie zjazdów.
Studia kończą się napisaniem, złożeniem pracy magisterskiej i egzaminem magisterskim oraz nadaniem tytułu zawodowego magistra.
Absolwent może kontynuować edukację na studiach trzeciego stopnia (doktoranckich), studiach podyplomowych i kursach doszkalających.
Na kierunku dietetyka do 35% zajęć odywa się w trybie nauczania zdalnego. Zajęcia on-line prowadzone są w całym cyklu kształcenia poprzez nowoczesne platformy zdalnego nauczania, m.in. Moodle oraz Microsoft Teams - każdy student otrzymuje indywidualne konto umożliwiające kontakt z wykładowcami i kolegami ze studiów.
Przedmioty na studiach magisterskich Dietetyka
Przedmioty humanistyczne i społeczne:
- Problemy medycyny wieku rozwojowego aspekty społeczne
- Znaczenie kultury w kreowaniu zachowań żywieniowych
- Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe i polityka wyżywienia
- Zarządzanie i marketing
- Pedagogika
I rok studiów:
- Patofizjologia kliniczna
- Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
- Metodologia badań
- Język obcy
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe
- Żywność specjalnego przeznaczenia
- Interakcja leków z żywnością
- Fizjologia żywienia człowieka
- Żywienie kliniczne
- Ekonomiczne i zdrowotne aspekty produkcji żywności
- Homeostaza układu pokarmowego a odporność
- Biochemiczne wskaźniki stanu odżywienia
- Epidemiologia chorób zakaźnych
- Zasady żywienia pacjentów leczonych nerkozastępczo
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
II rok studiów:
- Zdrowie publiczne
- Informatyka w dietetyce
- Dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo-zależnych
- Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Podstawy psychodietetyki
- Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
- Gastroenterologia pediatryczna i żywienie w chorobach metabolicznych
- Pracownia dietetyki pediatrycznej
- Żywienie osób niepełnosprawnych
- Żywienie ekologiczne a dodatki do żywności
- Żywienie alternatywne
- Żywienie w chorobach neurologicznych
- Zioła i przyprawy w dietetyce
- Seminaria magisterskie
Praktyki zawodowe na studiach magisterskich kieruku Dietetyka
W programie kształcenia studentów obowiązują praktyki w wymiarze 500 godzin, za co przyznane jest 11 punktów ECTS.
Podstawowym celem praktyki zawodowej jest przygotowanie do wykonywania zawodu dietetyka poprzez nabycie pogłębionych umiejętności praktycznych i pogłębionej wiedzy uzyskanej przez studenta w toku zajęć dydaktycznych na uczelni.
Praktyka ma charakter zorganizowany - student korzysta z przygotowanej oferty praktyk wynikającej z zawartych umów z placówkami medycznymi.
Wymiar praktyk zawodowych:
- 120 godzin - od zakończenia 1 semestru (I roku) do końca 2 semestru (I roku)
- 120 godzin – od zakończenia 2 semestru ( I roku) do końca 3 semestru (II roku)
- 240 godzin – od zakończenia 3 semestru (II roku) do końca 4 semestru (II roku)
- Czas pracy własnej studenta 20 godzin
- Sumaryczne obciążenie pracy studenta 500 godzin
Punkty ECTS za moduł praktyki zawodowe 11 punktów ECTS
Uczelnia dysponuje szeroką bazą podmiotów leczniczych, w których studenci będą odbywać praktyki zawodowe. Są to: m.in.:
- kliniki,
- szpitale wojewódzkie i uzdrowiskowe,
- szpitale specjalistyczne i powiatowe,
- zakłady opiekuńczo – lecznicze.
Praktyki zawodowe realizowane są w placówkach na terenie województwa mazowieckiego.
Rozpoczynając praktykę, student dostaje m. in. dziennik praktyk zawodowych. Dziennik zawiera obserwacje oraz opis podjętych i wykonywanych czynności w trakcie realizacji praktyki.
Uczelnia umożliwia zwolnienie z poszczególnych praktyk. Prorektor ds. dydaktycznych i rozwoju ma możliwość uznania praktyki w części lub w całości za zrealizowaną przez studenta.