DIETETYKA - STUDIA MAGISTERSKIE
Od roku akademickiego 2020/2021 w Naszej Uczelni uruchomiono studia drugiego stopnia (magisterskie) stacjonarne i niestacjonarne na kierunku Dietetyka.
Studia umożliwiają zdobycie zaawansowanej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie leczenia żywieniowego, żywienia klinicznego, interakcji leków z pożywieniem, modyfikacji zachowań żywieniowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach.
Celem studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka jest nabycie zaawansowanej wiedzy i umiejętności oraz współodpowiedzialności za zdrowie, w obliczu różnych zagrożeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej i innych czynników szkodliwych. Prawidłowe żywienie bowiem, to podstawowy kanon nie tylko rozwoju i zdrowia człowieka, ale przede wszystkim obniżenia ryzyka wystąpienia chorób dietożależnych.
»
»
Absolwent - magister dietetyki
Co będę robić po skończeniu studiów?
Absolwenci kierunku Dietetyka studiów drugiego stopnia są przygotowani do pracy w:
- specjalistycznych oddziałach szpitalnych,
- instytucjach naukowo-badawczych,
- ośrodkach badawczo-rozwojowych,
- jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka na każdym etapie życia,
- placówkach sportowych (kliniki sportowe, fitness kluby, siłownie),
- firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego,
- firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia,
- wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- organizacjach konsumenckich oraz pożytku publicznego,
- instytutach badawczych oraz w instytucjach zajmujących się systemami zapewniania właściwej jakości żywności,
- prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej.
Czego się nauczysz?
Nauczysz się holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, zasad żywienia klinicznego i dietetyki, które stanowią integralną część leczenia większości chorób przewlekłych, psychodietetyki, a także związku pomiędzy żywnością a lekami.
Wraz z lekarzem i pielęgniarką będziesz tworzyć zespół terapeutyczny uwzględniający wszystkie aspekty profilaktyki i leczenia chorych na choroby niezakaźne, nowotwory oraz choroby zakaźne i inne, w których dostosowane do potrzeb żywienie jest ważnym elementem leczenia.
Będziesz przygotowany do prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczną będące ważnym elementem zdrowia publicznego.
»
»
Cele kształcenia na studiach magisterskich Dietetyka
Naszym celem jest przygotowanie studentów do uzyskania statusu członka interdyscyplinarnego zespołu terapeutycznego, który odpowiada za proces leczenia pacjentów. W programie studiów zawarto efekty kształcenia, których uzyskanie pozwoli na wykształcenie absolwenta o wysokich kwalifikacjach w zakresie:
- rozpoznania chorób żywieniowozależnych,
- planowania i wdrażania odpowiedniego sposobu żywienia indywidualnego, zbiorowego, szpitalnego dla różnych grup ludności,
- planowania i wdrażania leczenia dietetycznego,
- analizy procesów metabolicznych i mechanizmów ich regulacji oraz adaptacji do zróżnicowanej ilości i składu pożywienia,
- kontroli jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania,
- oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia,
- zapobiegania niedożywieniu,
- prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej.
Po ukończeniu studiów drugiego stopnia – magisterskich na kierunku Dietetyka, absolwent będzie dysponował pogłębioną wiedzą teoretyczną i praktyczną z zakresu nauk medycznych i nauk o zdrowiu, uzupełnioną o wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia.
»
»
System studiów magisterskich na Dietetyce
Studia drugiego stopnia kierunku Dietetyka będą trwać 2 lata (4 semestry) w formie stacjonarnej i niestacjonarnej.
Studia stacjonarne odbywać się będą w ciągu 4 semestrów od poniedziałku do czwartku ( 15 tygodni w ciągu semestru).
W przypadku studiów niestacjonarnych zajęcia odbywać się będą w ciągu 4 semestrów w ramach dwudniowych zjazdów sobotnio-niedzielnych (10 zjazdów w ciągu semestru) w systemie zjazdów.
Studia kończą się napisaniem, złożeniem pracy magisterskiej i egzaminem magisterskim oraz nadaniem tytułu zawodowego magistra.
Absolwent może kontynuować edukację na studiach trzeciego stopnia (doktoranckich), studiach podyplomowych i kursach doszkalających.
»
»
Przedmioty na studiach magisterskich Dietetyka
Przedmioty humanistyczne i społeczne:
- Problemy medycyny wieku rozwojowego aspekty społeczne
- Znaczenie kultury w kreowaniu zachowań żywieniowych
- Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe i polityka wyżywienia
- Zarządzanie i marketing
- Pedagogika
I rok studiów:
- Patofizjologia kliniczna
- Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
- Metodologia badań
- Język obcy
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe
- Żywność specjalnego przeznaczenia
- Interakcja leków z żywnością
- Fizjologia żywienia człowieka
- Żywienie kliniczne
- Ekonomiczne i zdrowotne aspekty produkcji żywności
- Homeostaza układu pokarmowego a odporność
- Biochemiczne wskaźniki stanu odżywienia
- Epidemiologia chorób zakaźnych
- Zasady żywienia pacjentów leczonych nerkozastępczo
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
II rok studiów:
- Zdrowie publiczne
- Informatyka w dietetyce
- Dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo-zależnych
- Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Podstawy psychodietetyki
- Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
- Gastroenterologia pediatryczna i żywienie w chorobach metabolicznych
- Pracownia dietetyki pediatrycznej
- Żywienie osób niepełnosprawnych
- Żywienie ekologiczne a dodatki do żywności
- Żywienie alternatywne
- Żywienie w chorobach neurologicznych
- Zioła i przyprawy w dietetyce
- Seminaria magisterskie
»
»
Praktyki zawodowe na studiach magisterskich kieruku Dietetyka
W programie kształcenia studentów obowiązują praktyki w wymiarze 500 godzin, za co przyznane jest 11 punktów ECTS.
Podstawowym celem praktyki zawodowej jest przygotowanie do wykonywania zawodu dietetyka poprzez nabycie pogłębionych umiejętności praktycznych i pogłębionej wiedzy uzyskanej przez studenta w toku zajęć dydaktycznych na uczelni.
Praktyka ma charakter zorganizowany - student korzysta z przygotowanej oferty praktyk wynikającej z zawartych umów z placówkami medycznymi.
Wymiar praktyk zawodowych:
- 120 godzin - od zakończenia 1 semestru (I roku) do końca 2 semestru (I roku)
- 120 godzin – od zakończenia 2 semestru ( I roku) do końca 3 semestru (II roku)
- 240 godzin – od zakończenia 3 semestru (II roku) do końca 4 semestru (II roku)
- Czas pracy własnej studenta 20 godzin
- Sumaryczne obciążenie pracy studenta 500 godzin
Punkty ECTS za moduł praktyki zawodowe 11 punktów ECTS
Uczelnia dysponuje szeroką bazą podmiotów leczniczych, w których studenci będą odbywać praktyki zawodowe. Są to: m.in.:
- kliniki,
- szpitale wojewódzkie i uzdrowiskowe,
- szpitale specjalistyczne i powiatowe,
- zakłady opiekuńczo – lecznicze.
Praktyki zawodowe realizowane są w placówkach na terenie województwa mazowieckiego.
Rozpoczynając praktykę, student dostaje m. in. dziennik praktyk zawodowych. Dziennik zawiera obserwacje oraz opis podjętych i wykonywanych czynności w trakcie realizacji praktyki.
Uczelnia umożliwia zwolnienie z poszczególnych praktyk. Prorektor ds. dydaktycznych i rozwoju ma możliwość uznania praktyki w części lub w całości za zrealizowaną przez studenta.