Korzystne dla zdrowia tłuszcze omega-3 nie tylko zapobiegają wielu chorobom. Ich wysoki poziom we krwi wydłuża życie, niski jest tak szkodliwy, jak palenie tytoniu. Jak dostarczyć organizmowi kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 nazywane są też czasem n-3. Należą do kwasów wielonienasyconych. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do niezbędnych człowiekowi kwasów omega-3 należą m.in. kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kolejne badania naukowe wykazują, że omega-3 chronią nas przed różnymi chorobami. Mogą nawet nam wydłużać życie – twierdzą uczeni z kilku uczelni w USA i Kanadzie.
Wysoki poziom kwasów omega-3 wydłuża życie średnio o pięć lat
Do takiego wniosku badacze doszli, analizując dane z długofalowego badania zwanego Framingham study. Pod uwagę wzięto grupę 2240 osób monitorowaną przez 11 lat. U osób tych oznaczano we krwi m.in. poziom wolnych kwasów tłuszczowych (FFA, NEFA). Okazało się, że ten parametr ma ścisły związek z długowiecznością – piszą autorzy badania w pracy opublikowanej na łamach czasopisma naukowego „American Journal of Clinical Nutrition”.
Jeśli regularnie spożywamy pokarmy bogate w kwasy omega-3, takie jak tłuste ryby, mamy we krwi wysoki poziom FFA, co przekłada się na wydłużenie spodziewanego czasu życia o prawie pięć lat. A ponieważ regularne palenie papierosów skraca życie o 4,7 roku, możemy powiedzieć, że niski poziom kwasów omega-3 jest równie szkodliwy, jak nałóg tytoniowy – wyjaśnia dr Aleix Sala-Vila z Hospital del Mar Medical Research Institute, jedna z autorek badania.
Kwasy omega-3 chronią przed rakiem sutka
Z kolei uczeni z Marshall University postanowili sprawdzić, jak na zdrowie potomstwa myszy wpływa poziom kwasów omega-3 w diecie jego matki. W pracy, której wyniki publikuje czasopismo naukowe „Frontiers in Cell and Developmental Biology” zauważyli, że istnieje zdecydowana różnica dotycząca ryzyka choroby nowotworowej.