WUMed | Oto słomki do napojów z bakterii. Są wytrzymalsze, tańsze i bardziej ekologiczne niż papierowe
05 sierpnia 2022
Czy wiesz, że...

Plastikowe słomki zostały wyparte przez papierowe i metalowe. Jedne i drugie mają wady. Natomiast słomka z bakterii nie uszkodzi zębów ani nie rozmoknie. Teraz badacze z Chin opracowalinowy rodzaj słomek, które składają się z produkowanej przezbakterie celulozy. Celuloza to polimer złożony z łańcuchów glukozy, pozyskiwany głównie z drewna. Stanowi ona główny składnik papieru.

Słomki do napojówmają długą historię.Używali ich już starożytni Sumerowie. Prawdopodobnie spijali przez słomki klarownepiwoznad osadów po jego fermentacji.

Najstarszą znaną słomkę znaleziono w sumeryjskim grobie sprzed 5 tys. lat.Była wykonana ze złota i lapis lazuli. Podobnych utensyliów wykonanych z metalu używały też ludy Ameryki Południowej do picia yerba mate.

Słomki kiedyś robiono ze słomy. Potem przyszedł czas na plastik

W Europiestosowano słomki wykonane z łodyg roślin trawiastych – najczęściej życicy. Stąd też ich nazwa.W większości krajów słomki trafiły do powszechnego użycia dopiero w pod koniec XIX wieku, gdy zaczęto produkować je z woskowanego papieru.PodczasII wojny światowejwyparły je łatwiejsze i tańsze w produkcji słomki wytwarzane ztworzyw sztucznych.

Plastikowesłomki mają jednak zasadniczą wadę. Gdy je wyrzucimy,zaśmiecą środowisko na setki lat,bo tyle się rozkładają. Przyczyniają się do zanieczyszczenia świata plastikiem i mikroplastikiem.W Unii Europejskiej plastikowe słomki zostały już zakazane, podobnie jak plastikowe patyczki higieniczne.

Alternatywą są wielorazowe słomki do napojów. Jednak i one mają wady. Przede wszystkim trzeba pamiętać, żeby taką słomkę ze sobą nosić, a od czasu do czasu wyczyścić ją w środku. Z koleijednorazowe słomki wykonane z papieru po pewnym czasie zaczynają rozmiękać.

Bakteryjna celuloza jest lepsza do produkcji słomek niż ta pochodząca z drzew

Teraz badacze z Chin opracowalinowy rodzaj słomek, które składają się z produkowanej przezbakteriecelulozy.Celuloza to polimer złożony z łańcuchów glukozy, pozyskiwany głównie z drewna. Stanowi ona główny składnik papieru.

Celuloza wytwarzana przez bakterie ma tę zaletę w porównaniu z roślinną, żejej włókna są ściślej ze sobą splecione. Zwiększa to jej sztywność i trwałość. Ale co z odpornością na wodę?

Naukowcy zmutowali bakterię tak, by pożerała plastik. W kilka godzin

Na to również znalazł się sposób.Badacze zanurzyli celulozę w alginianie sodu.To polimer, pozyskiwany z wyrzucanych na brzeg Atlantyku alg. Jest od dawna stosowany w przemyśle spożywczym ze względu na swoją właściwość pochłaniania wody.

W tym przypadkuposłużył do zatkania mikroskopijnych porów we włóknach celulozy, przez które docierałby płyn i ją rozmiękczał. Alginian działa też jak klej.Nasączoną nim celulozę można rozprasować, zwinąć w rurkę i pociąć na kawałki

Takie połączenie dwóch naturalnych materiałów okazało się dobrym rozwiązaniem. Testy wykazały, żebakteryjne słomki są bardziej trwałe niż ich odpowiedniki wykonane z papieru. Są też sztywniejsze od papierowych czy plastikowych.

Celuloza i alginian są już dopuszczone do spożycia

Nowe słomki są wykonane z naturalnych materiałów, więc mają same zalety. Oba związki –bakteryjna celuloza i alginian sodu – są już dopuszczone jako dodatki do żywności. Nie wymagają więc badań przed wypuszczeniem na rynek.Są całkowicie bezpieczne dla ludzi. Szybko się też rozłożą, gdy zostaną wyrzucone.

Mimo to badacze nie zalecają jedzenia nowych słomek.

Źródła:New Scientist,Advanced Functional Materials.

 

instytucje współpracujące

Instytut
"Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka"
w Warszawie
Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji
im. prof. dr hab. med. Eleonory Reicher

ul. Spartańska 1, Warszawa
Narodowe Centrum
Profilaktyki Zdrowotnej
www.ncpz.eu
Szpital Praski
p.w. Przemienienia Pańskiego
Sp. z o.o.

Aleja Solidarności 67, Warszawa
Szpital Wolski
im. dr Anny Gostyńskiej
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. Kasprzaka 17, Warszawa
Szpital Solec
Spółka z o.o.

ul. Solec 93, Warszawa
Szpital Czerniakowski
Sp. z o. o.

ul. Stępińska 19/25, Warszawa
Mazowiecki Szpital Bródnowski
ul. Kondratowicza 8, Warszawa
Samodzielny Publiczny
Szpital Kliniczny
im. prof. Adama Grucy
CMKP

ul. Konarskiego 13, Otwock
Szpital Specjalistyczny
im. Świętej Rodziny

Madalińskiego 25, 02-544 Warszawa
Szpital Kolejowy
im. dr med. Włodzimierza Roeflera
w Pruszkowie
Szpital św. Anny
w Piasecznie
Adama Mickiewicza 39,
05-500 Piaseczno
Szpital Dziecięcy
im. prof. dr. med. Jana Bogdanowicza
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. Niekłańska 4/24, Warszawa
Mazowiecki
Szpital Wojewódzki
Drewnica Sp. z o.o.

Rychlińskiego 1, Ząbki
Szpital Matki Bożej
Nieustającej Pomocy
w Wołominie
ul. Gdyńska 1/3
05-200 Wołomin
Mazowieckie Centrum
Neuropsychiatrii Sp. z o.o.

Zagórze k/Warszawy
05-462 Wiązowna
Wojewódzka Stacja
Pogotowia Ratunkowego
i Transportu Sanitarnego
"MEDITRANS"
SPZOZ w Warszawie

ul. Hoża 56, 00-685 Warszawa
Samodzielny Zespół Publicznych
Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Bemowo-Włochy

ul. Gen. M. C. Coopera 5, Warszawa
Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Lecznictwa Otwartego
Warszawa-Mokotów

ul. A.J.Madalińskiego 13, Warszawa
Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. Dzieci Warszawy
w Dziekanowie Leśnym
Centrum Medyczne
GRUPA ZDROWIE

Nowodworskie
Centrum Medyczne

ul. Miodowa 2
Nowy Dwór Mazowiecki
Stołeczne Centrum
Opiekuńczo-Lecznicze
Sp. z o.o.

ul. Mehoffera 72/74, Warszawa
Centrum Intensywnej Terapii Olinek
ul. Bobrowiecka 9, Warszawa
RADIOMEDICA
Centrum Diagnostyki Obrazowej

ul.Bobrowiecka 9, Warszawa
NESTOR
Bezpieczny Dom Opieki

ul.Bobrowiecka 9, Warszawa
Warszawskie Zakłady
Sprzętu Ortopedycznego S.A.

al. Bohaterów Września 9, Warszawa
www.fantomy-szkoleniowe.pl
Podkarpackie centrum
Usług Dydaktycznych

ul. Rymanowska 15a
35-083 Rzeszów
Kontakt
Warszawska Uczelnia Medyczna
im. Tadeusza Koźluka

ul. Bobrowiecka 9, 00-728 Warszawa

INFORMACJE O UCZELNI / REKRUTACJA:  
T: 22 559 21 05
T: 22 559 21 06
T: 22 559 22 35
E: rekrutacja@wumed.edu.pl
Copyright © 2021 - WUMED
INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na stronie wumed.edu.pl, oraz dostosowania strony do indywidualnych potrzeb użytkownika korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na Państwa urządzeniach. Pliki cookies możecie Państwo sprawdzić za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptujecie Państwo stosowanie plików cookies. Więcej informacji w zakładce OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH.
rozmiar tekstu
kolory strony