WUMed | ​Żywność i opakowania produktów spożywczych nie przenoszą koronawirusa, jednak ostrożność nie zaszkodzi
24 kwietnia 2020
Czy wiesz, że...

Amerykańskiej Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) informuje, że obecnie nie ma dowodów na to, że koronawirusem można się zarazić poprzez kontakt z żywnością, karmą dla zwierząt lub opakowaniami na żywność. 

W przeciwieństwie do przenoszonych przez żywność wirusów żołądkowo-jelitowych (takich jak norowirus czy wywołujący wirusowe zapalenie wątroby typu a wirus HBA), koronawirusem nie można się zarazić w taki sposób – wyjaśnia FDA.

Amerykańskie sklepy spożywcze na czas epidemii zmodyfikowały godziny pracy, tak by zapewnić personelowi więcej czasu na czyszczenie i uzupełniania półek, szaf chłodniczych itp. Ponadto, podobnie jak w Polsce, wiele sklepów oferuje specjalne godziny zakupów dla seniorów i innych osób z grup wysokiego ryzyka, a także dostawy do domu klienta.

W Stanach Zjednoczonych osobom kupującym żywność zaleca się:

  1. Przygotowanie listy zakupów przed wizytą w sklepie.
  2. Zakup jednorazowo produktów potrzebnych na 1–2 tygodnie. Robienie większych zapasów nie jest wskazane, bo może powodować przejściowe niedobory.
  3. Zakrywanie w sklepie ust i nosa (w niektórych hrabstwach jest to wymagane).
  4. Przecieranie uchwytów koszyków lub wózków chusteczkami ze środkiem odkażającym.
  5. Pranie/czyszczenie wielorazowych siatek i toreb zabieranych na zakupy.
  6. Zachowanie dystansu ok. 2 m od innych kupujących oraz od personelu sklepu.
  7. Powstrzymanie się od dotykania twarzy.
  8. Po powrocie do domu – umycie rąk ciepłą wodą z mydłem (przez co najmniej 20 sekund), rozpakowanie zakupów i ponowne umycie rąk.
  9. Choć nie ma dowodów na przenoszenie się wirusa poprzez opakowania, można je jednak – jako dodatkowy środek zapobiegawczy – przetrzeć np. odkażającą chusteczką.
  10. Owoce i warzywa należy przed spożyciem opłukać w bieżącej wodzie z kranu. Dotyczy to także tych, które potem zostaną obrane ze skórki.
  11. Puszki i inne „twarde” opakowania należy umyć (najlepiej przeznaczoną do tego szczoteczką) przed otwarciem.
  12. Produkty wymagające przechowywania w lodówce powinny się w niej znaleźć w ciągu 2 godzin od zakupu.
  13. Blaty kuchenne należy regularnie czyścić i dezynfekować (zwracając uwagę, czy zastosowane środki mogą mieć kontakt z żywnością bez powodowania zagrożenia dla ludzi).
 
https://www.medexpress.pl/zywnosc-i-opakowania-produktow-spozywczych-nie-przenosza-koronawirusa-jednak-ostroznosc-nie-zaszkodzi/77423
 

Kontakt

Warszawska Uczelnia Medyczna
im. Tadeusza Koźluka

ul. Bobrowiecka 9, 00-728 Warszawa

INFORMACJE O UCZELNI / REKRUTACJA:  
T: 22 559 21 05
T: 22 559 21 06
T: 22 559 22 35
E: rekrutacja@wumed.edu.pl
Copyright © 2020 - WUMED