Praktyki - Dietetyka
Praktyki zawodowe oraz zajęcia praktyczne są nieodłączną częścią procesu dydaktycznego na wszystkich kierunkach studiów.
Praktyki zawodowe oraz zajęcia praktyczne mają szczególne znaczenie gdyż podczas nich studenci zdobywają wiedzę, doskonalą umiejętności praktyczne i poszerzają kompetencje w realnych warunkach, w efekcie czego przyszli absolwenci będą mogli pełnić samodzielne role zawodowe.
Praktyki zawodowe realizowane są zgodnie ze standardami kształcenia i efektami uczenia, opisanymi w programach kształcenia. Wymagania z zakresu wiedzy i umiejętności praktycznych oraz kompetencji społecznych zawarte są w dzienniku praktyk zawodowych.
Zaliczenie praktyk zawodowych jest warunkiem zaliczenia danego roku studiów.
»
»
Praktyki zawodowe na studiach licencjackich
CEL PRAKTYKI ZAWODOWEJ
Celem praktyki jest poszerzenie teoretycznej i praktycznej wiedzy studenta z zakresu studiowanego kierunku studiów dietetyka profil praktyczny. Ponadto, nabycie i doskonalenie umiejętności praktycznych w rzeczywistych warunkach pracy, przygotowanie studenta do samodzielności i odpowiedzialności za powierzone mu zadania, stworzenie dogodnych warunków do aktywizacji zawodowej studenta na rynku pracy.
Praktyka zawodowa, która jest integralną częścią kształcenia. Odbywa się na stanowiskach, na których będzie pracował dietetyk. Praktyka uzupełnia efekty uczenia przez stworzenie możliwości poznania rzeczywistych zastosowań różnych indywidualnych metod żywieniowych. Zadaniem praktyki zawodowej jest również przygotowanie studenta do samodzielnej pracy.
Do celów praktyki zawodowej należy w szczególności:
- przygotowanie do praktycznego wykonywania zawodu,
- pogłębienie studiów w odniesieniu do funkcjonowania różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze ochrony zdrowia i sektora żywnościowego
- poznanie rzeczywistych zastosowań różnych indywidualnych metod żywieniowych;
- przygotowanie studenta do samodzielnej pracy, realizacji zadań wynikających z kierunku studiów, podejmowania decyzji i wysokiej kultury obsługi pacjent
Student realizuje praktyki zawodowe zgodnie z Programem praktyki pod kierunkiem Opiekuna/ Mentora tj. osoby wyznaczonej przez zakład pracy lub instytucję, w której odbywa praktykę. Program praktyki obejmuje w szczególności:
- Zapoznanie studenta z organizacją i funkcjonowaniem bloku żywienia w szpitalu, oraz z zadaniami dietetyka uczestniczącego w realizacji prawidłowego żywienia pacjentów
- Student poznaje zasady sporządzania posiłków dla poszczególnych grup pacjentów, uczestniczy w ich przygotowaniu, porcjowaniu i dystrybucji
- Uczy się wdrażać wymagania sanitarno-higieniczne zgodnie z systemami GHP/GMP oraz HACCP oraz zasady bezpieczeństwa żywności.
- Zapoznanie studenta z funkcjonowaniem poradni dietetycznej lub działu żywienia w szpitalu oraz z jego rolą, zadaniami; zapoznanie z działalnością poradni dietetycznej; nabycie praktycznych umiejętności z zakresu działania tych jednostek. Student uczestniczy w planowaniu żywienia zbiorowego oraz przygotowaniu indywidualnych planów dietetycznych w różnych jednostkach chorobowych.
- Zdobycie przez studenta umiejętności praktycznych oraz zapoznanie z funkcjonowaniem poradni w zakresie diagnostyki oraz poradnictwa dietetycznego w różnych schorzeniach.
- Praktyka ma służyć zapoznaniu studenta z zadaniami dietetyka jako współpracownika biorącego czynny udział w realizacji edukacji żywieniowej w poradniach oraz podmiotach leczniczych.
- Zapoznanie studenta z zasadami żywienia niemowląt i małych dzieci.
- Zapoznanie studenta z zadaniami dietetyka jako współuczestniczącego w prawidłowym żywieniu pacjentów z różnych oddziałów szpitala. W ramach praktyk student poznaje rodzaje diet szpitalnych stosowanych w zależności od stanu zdrowia pacjenta, zgodnie z zaleceniami lekarza i dokumentacją pacjenta. Uczestniczy w wizytach lekarskich, wydawaniu posiłków dla hospitalizowanych pacjentów.
- Zapoznanie studenta z organizacją żywienia i rolą dietetyka w domu opieki społecznej. Student uczestniczy w prowadzeniu wywiadów żywieniowych z pensjonariuszami. Prowadzi działania profilaktyczne i edukacyjne z zakresu zasad prawidłowego żywienia. Nabycie praktycznych umiejętności w zakresie racjonalnego żywienia osób dorosłych i starszych .
Nadzór dydaktyczny nad przebiegiem praktyk pełni powołany przez Rektora Uczelni - Koordynatora Praktyk Zawodowych.
Studenci kierunku Dietetyka studia licencjackie mogą odbywać praktyki zawodowe w następujących instytucjach:
- poradni dietetycznej,
- dział żywienia,
- podmiotach gospodarczych o profilu żywieniowym, technologii potraw, pracowniaCH planowania diet,
- poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych,
- szpitalu dziecięcym (oddział szpitalny, kuchni ogólnej i niemowlęcej, żłobku, poradni dietetycznej, magazynie żywności),
- szpitalu dla dorosłych (odział szpitalny, kuchni ogólnej, dziale żywienia),
- domu pomocy społecznej,
- zakładzie opiekuńczo leczniczym, zakładzie pielęgnacyjno – opiekuńczym,
- przedszkolu, żłobku, szkole (związana z organizacją żywienia).
ORGANIZACJA PRAKTYKI ZAWODOWEJ
Możliwe są dwie formy odbywania praktyki:
- student odbywa bezpłatną praktykę zawodową zgodnie z programem praktyk w podmiotach leczniczych/placówkach, z którymi Uczelnia posiada umowy zgodnie z programem praktyk,
- student odbywa bezpłatną praktykę zawodową na podstawie porozumienia (zwanego umową/ porozumieniem/wolontariatem ) pomiędzy Uczelnią a podmiotem leczniczym/placówką, zgodnie z programem praktyk.
EFEKTY UCZENIA SIĘ DO OSIĄGNIĘCIA PRZEZ STUDENTA W RAMACH PRAKTYKI ZAWODOWEJ
W zakresie wiedzy Student:
- student zna technologię produkcji potraw, biotechnologię oraz podstawy towaroznawstwa żywności i sposoby jej przechowywania - student zna strukturę organizacyjną i zadania wykonywane przez instytucję,
- student zna organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunki sanitarno-higieniczne produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia,
- student zna podstawowe zasady organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego i otwartego - student potrafi wykonywać polecenia przełożonych,
- student zna zasady zdrowego żywienia i potrafi je wdrażać u osób z nieprawidłową masą ciała (niedożywionych oraz/lub z otyłością). - student potrafi wykorzystywać właściwe metody i narzędzia technologiczne,
- student zna zasady planowania żywienia dostosowanego do naturalnych okresów życia człowieka ze szczególnym uwzględnieniem osób w podeszłym wieku oraz młodzieży licealnej,
- student zna psychologiczne uwarunkowania kontaktu z pacjentem, style komunikowania oraz bariery w komunikowaniu i wiedzę tą wykorzystuje w prowadzeniu edukacji żywieniowej,
- student potrafi realizować plan edukacji żywieniowej dla osób zdrowych i chorych ze szczególnym uwzględnieniem osób w podeszłym wieku oraz młodzieży licealnej,
W zakresie umiejętności Student:
- student potrafi realizować plan edukacji żywieniowej dla osób zdrowych i chorych ze szczególnym uwzględnieniem osób w podeszłym wieku oraz młodzieży licealnej,
- - student posiada umiejętność uczestniczenia w pracach zespołu terapeutycznego w celu zapewnienia kompleksowej opieki nad pacjentem,
- student potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy oraz udzielić porady dietetycznej i przygotować materiały edukacyjne dla pacjenta,
- student potrafi określić wzajemny związek między przewlekłymi chorobami a stanem odżywienia oraz zaplanować odpowiedni model żywienia jako element postępowania terapeutycznego,
- student ma umiejętność oceny stanu odżywienia oraz stanu zdrowia pacjenta na podstawie przeprowadzonego wywiadu żywieniowego, badań antropometrycznych oraz analizy wyników laboratoryjnych i potrafi zaplanować odpowiednie żywienie,
W zakresie kompetencji społecznych Student:
- student rozumie potrzebę zdobywania wiedzy i podnoszenia kompetencji zawodowych.
- potrafi rozwiązywać bieżące problemy wynikające z wykonywanego zawodu dietetyka,
- student potrafi formułować wnioski oraz opinie odnoszące się do pacjentów, klientów, grup społecznych pozostających w sferze jego działalności zawodowej.
Praktyki zawodowe student będzie odbywał w podmiotach leczniczych i firmach na terenie m.st. Warszawy, województwa mazowieckiego oraz w miejscu zamieszkania.
RAMOWY WYMIAR PRAKTYK
Nazwa przedmiotu |
wymiar |
I ROK |
II ROK |
III ROK |
SEM. I |
SEM. II |
SEM. III |
SEM. IV |
SEM. V |
SEM. VI |
Wstępna praktyka w szpitalu (po pierwszym roku studiów) |
100 |
100 |
|
|
|
|
|
Praktyka w domu opieki społecznej |
80 |
|
80 |
|
|
|
|
Praktyka w żłobku/przedszkolu/szkole związana z organizacją żywienia |
90 |
|
90 |
|
|
|
|
Praktyka z technologii potraw |
80 |
|
|
80 |
|
|
|
Praktyka w szpitalu dziecięcym (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej i niemowlęcej) |
70 |
|
|
|
70 |
|
|
Praktyka w szpitalu dla dorosłych (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej, dziale żywienia) |
70 |
|
|
|
70 |
|
|
Praktyka w poradni dietetycznej |
200 |
|
|
|
140 |
60 |
|
Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych |
80 |
|
|
|
|
80 |
|
Praktyka w szkole (podstawowej, średniej) w zakresie edukacji żywieniowej |
90 |
|
|
|
|
90 |
|
RAZEM |
860 godzin |
»
»
Praktyki na studiach magisterskich
CEL PRAKTYKI ZAWODOWEJ
Celem praktyk na kierunku Dietetyka na drugim stopniu jest umożliwienie studentom poznania różnych stanowisk pracy związanych z zawodem dietetyka. Poprzez różne formy i miejsca praktyk studenci mają możliwość rozwijania umiejętności, wykorzystywania zdobytej wiedzy teoretycznej w praktyce oraz jej pogłębiana, dzięki zapoznaniu się z organizacją i przebiegiem pracy dietetyka. Dzięki odbyciu praktyk w różnych miejscach, absolwent przygotowany jest do podjęcia pracy zawodowej w stanowisku dietetyka.
Do celów praktyki zawodowej należy w szczególności:
- pogłębienie studiów w odniesieniu do funkcjonowania różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze ochrony zdrowia i sektora żywnościowego także instytucji kontrolujących działalność tego typu placówek w pod względem bezpieczeństwa i higieny pracy
- pogłębienie zastosowań różnych indywidualnych metod żywieniowych;
- weryfikacje wiedzy teoretycznej i umiejętności nabytych przez studentów podczas nauki na uczelni, w tym wykształcenie zdolności praktycznego zastosowania wiedzy nabytej w toku studiów (integracja wiedzy teoretycznej i praktycznej);
Student realizuje praktyki zawodowe zgodnie z Programem praktyki pod kierunkiem Opiekuna/ Mentora tj. osoby wyznaczonej przez zakład pracy lub instytucję, w której odbywa praktykę. Program praktyki obejmuje w szczególności:
- doskonalenie zdolności planowania czasu pracy, skutecznej komunikacji we współdziałaniu z zespołem pracowników/ zespołem terapeutycznym;
- kształtowanie spostrzegawczości oraz zdolności samodzielnego i krytycznego myślenia;
- poznanie środowiska zawodowego dietetyka w tym zawodów współpracujących - przez obserwację i naśladowanie zachowań pracowników danego przedsiębiorstwa studenci poznają zakres swoich przyszłych obowiązków;
- możliwość dokonania oceny rynku pracy, poznanie przez studentów oczekiwań pracodawców względem przyszłych pracowników w zakresie wiedzy, umiejętności i postaw, w tym podstaw etycznych i porównanie ich z własnymi możliwościami na rynku pracy;
- nawiązanie kontaktów zawodowych, umożliwiających wykorzystanie ich w momencie poszukiwania pracy lub poszukiwania podmiotu do badań prowadzonych w ramach realizowanych prac kontrolnych, zaliczeniowych, magisterskich a w przyszłości doktorskich.
Nadzór dydaktyczny nad przebiegiem praktyk pełni powołany przez Rektora Uczelni - Koordynatora Praktyk Zawodowych.
Podstawą do weryfikacji efektów uczenia dla praktyk zawodowych jest Dzienniki Kształcenia Zawodowego na Kierunku Dietetyka studia drugiego stopnia.
Studenci kierunku Dietetyka studia magisterskie mogą odbywać praktyki zawodowe w następujących instytucjach:
- poradni dietetycznej,
- dział żywienia,
- podmiotach gospodarczych o profilu żywieniowym, technologii potraw, pracowniaCH planowania diet,
- poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych,
- szpitalu dziecięcym (oddział szpitalny, kuchni ogólnej i niemowlęcej, żłobku, poradni dietetycznej, magazynie żywności),
- szpitalu dla dorosłych (odział szpitalny, kuchni ogólnej, dziale żywienia),
- domu pomocy społecznej,
- zakładzie opiekuńczo leczniczym, zakładzie pielęgnacyjno – opiekuńczym,
- przedszkolu, żłobku, szkole (związana z organizacją żywienia).
ORGANIZACJA PRAKTYKI ZAWODOWEJ
Możliwe są dwie formy odbywania praktyki:
- student odbywa bezpłatną praktykę zawodową zgodnie z programem praktyk w podmiotach leczniczych/placówkach, z którymi Uczelnia posiada umowy zgodnie z programem praktyk,
- student odbywa bezpłatną praktykę zawodową na podstawie porozumienia (zwanego umową/ porozumieniem/wolontariatem ) pomiędzy Uczelnią a podmiotem leczniczym/placówką, zgodnie z programem praktyk.
EFEKTY UCZENIA SIĘ DO OSIĄGNIĘCIA PRZEZ STUDENTA W RAMACH PRAKTYKI ZAWODOWEJ
W zakresie wiedzy Student:
- student zna metody produkcji, przechowywania i analizy jakości poszczególnych grup produktów spożywczych i rozumie ich znaczenie. Zna ekonomiczne aspekty przetwarzania żywności. Posiada wiedzę na temat ogólnie pojętego bezpieczeństwa żywności.
- student zna i wdraża w codziennej praktyce badania sposobu żywienia pojedynczych osób i grup i wykorzystuje je w planowaniu i korygowaniu żywienia.
- student potrafi zdefiniować i rozpoznać problemy żywieniowe pacjenta i uwzględnić je w planowaniu odpowiedniego postępowania dietetycznego.
- potrafi opracować plany żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów w szpitalu, domu pomocy społecznej i innych ośrodkach zbiorowego żywienia.
W zakresie umiejętności Student:
- student potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualną i grupową. - student posiada umiejętność uczestniczenia w pracach zespołu terapeutycznego w celu zapewnienia kompleksowej opieki nad pacjentem,
- student potrafi opracować jasne i zrozumiałe materiały edukacyjne dla pacjenta
- student potrafi prowadzić dokumentację podejmowanych czynności zawodowych, chroni poufność i bezpieczeństwo prowadzonej dokumentacji podczas przechowywania, upowszechniania i niszczenia.
- student potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze. Potrafi zaprojektować i wykonać ankietę wykorzystywaną w analizie danych żywieniowych.,
W zakresie kompetencji społecznych Student:
- student posiada świadomość ograniczeń swojej wiedzy i umiejętności. Wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty. potrafi rozwiązywać bieżące problemy wynikające z wykonywanego zawodu dietetyka.
Praktyki zawodowe student będzie odbywał w podmiotach leczniczych i firmach na terenie m.st. Warszawy, województwa mazowieckiego oraz w miejscu zamieszkania.
RAMOWY WYMIAR PRAKTYK
NAZWA PRAKTYKI |
Wymiar
(godziny) |
I ROK |
II ROK |
SEM
I |
SEM
II |
SEM
III |
SEM
IV |
Praktyka w wieloprofilowym szpitalu dziecięcym (na oddziale szpitalnym, w kuchni dietetycznej oraz magazynie żywności), praktyka w kuchni) |
80 |
80 |
|
|
|
Praktyka w środowisku nauczania i wychowania (szkoła podstawowej, średniej, przedszkolu, żłobku) w zakresie edukacji żywieniowej |
100 |
50 |
50 |
|
|
Praktyka w wieloprofilowym oddziale specjalistycznym (pacjenci z chorobami układu krążenia, chorobami nerek, chorobami układu moczowego, chorobami układu oddechowego, układu endokrynologicznego, chorobami neurologicznymi, psychiatrycznym (uzależnień), onkologicznym, intensywnej terapii) |
70 |
|
|
70 |
|
Praktyka w domu opieki społecznej lub w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym: praktyka w domu opieki, w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia |
80 |
|
80 |
|
|
Praktyka w poradni dietetycznej praktyka w poradni endokrynologicznej, diabetologicznej, nefrologicznej, leczenia otyłości |
100 |
|
100 |
|
|
Praktyka w stacji sanitarno-epidemiologicznej: praktyka w stacji sanitarno-epidemiologicznej, dziale żywności i żywienia |
70 |
|
|
70 |
|
w semestrze |
|
130 |
230 |
140 |
|
RAZEM |
500 |
Od semestru zimowego roku akademickiego 2021/2022 brak możliwości zaliczania studenckich praktyk zawodowych na podstawie doświadczenia zawodowego. Zmiana jest podyktowana Stanowiskiem interpretacyjnym nr 4/2020 Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej, do którego uczelnia bezdyskusyjnie musi się dostosować.