Studia adresowane są do osób zainteresowanych poszerzeniem swej wiedzy na temat dietetyki, żywienia człowieka zdrowego i chorego, technologii przygotowywania potraw a także analizy i oceny jakości żywności.
Zasadniczym celem studiów jest nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu:
Osoby prowadzące zajęcia są nauczycielami akademickimi oraz praktykami z wieloletnim doświadczeniem w wykonywanym zawodzie.
L.p. | Przedmiot | l.godz. |
I SEMESTR | ||
1. | Mikrobiologia żywności | 10 |
2. | Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa, interakcje leków z żywnością | 20 |
3. | Anatomia i patofizjologia przewodu pokarmowego | 15 |
4. | Alergie pokarmowe | 20 |
5. | Biochemia żywności | 10 |
6. | Edukacja i poradnictwo żywieniowe | 15 |
II SEMESTR | ||
7. | Toksykologia żywności | 20 |
8. | Analiza i ocena jakości żywności | 30 |
9. | Chemia żywności | 15 |
10. | Żywienie człowieka w różnych okresach ontogenezy oraz żywienie kliniczne | 30 |
11. | Seminarium | 15 |
Studia trwają dwa semestry i prowadzone są w formie niestacjonarnej. Dwudniowe zjazdy odbywają się średnio co dwa tygodnie.
Biuro Rekrutacji
Budynek "A", pok. A-105 (I piętro)