Brokuł (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Bardzo często warzywo to jest wskazywane jako najzdrowsze na świecie. Wyróżnia się wysoką zawartością związków biologicznie aktywnych, a nawet zaliczany jest do roślin o potencjale przeciwnowotworowym.
Właściwości prozdrowotne
Jedną z największych zalet brokułów jest zawartość składników odżywczych. Jest źródłem wielu witamin, minerałów, błonnika i innych związków bioaktywnych. Brokuły można jeść gotowane lub w formie kiełków obie zapewniają różne profile składników odżywczych.
Warto zaznaczyć, iż różne metody gotowania, takie jak gotowanie, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej, smażenie, gotowanie na parze, zmienia skład odżywczy warzyw, w szczególności redukując witaminę C.Właściwości zdrowotne brokułów wynikają przede wszystkim ze znacznej ilości związków polifenolowych, głównie flawonoidów. Najistotniejsze z nich to kwercytyna, kempferol. Dodatkowo istotne są związki azotowe, jak glukozynolany. Brokuły charakter ryzują się wysoką zawartością karotenoidów i związków o silnych właściwościach przeciwutleniających. Ponadto brokuły zawierają luteinę oraz witaminy B2 i C, które chronią nasz wzrok. Jednak, to co naprawdę wyróżnia brokuł to sulforafan.
Sulforafan
Sulforafan obecny w brokule należy do grupy izotiocyjaninów. Naturalnie występuje w warzywach kapustnych. Warzywo zawiera około 0,8−21,7 μmoli glukorafaniny, czyli prekursora sulforafanu, w 1 gramie suchej masy. Składnik ten chroni organizm przed wolnymi rodnikami, aktywuje enzymy detoksykacji i pomaga w zapobieganiu nowotworom, a także wspiera ich leczenie. Ponadto zapobiega wrzodom żołądka i zwalcza baterie Helicobacter pulori.
Glukozynolany
Brokuły są również źródłem glukozynolanów. Średnia zawartość tych związków wynosi 15,2–59,3 mmol na kilogram suchej masy. Są one zaliczane do siarkowych glikozydów, które na skutek degradacji termicznej, enzymatycznej bądź przy udziale mikroflory jelitowej stają się prekursorami izotiocyjaninów i indoli (związków biologicznie czynnych o właściwościach przeciwnowotworowych). Glukozynolany odgrywają znaczną rolę w ochronie komórek przed uszkodzeniami cząsteczek DNA. Mogą one zostać uszkodzone na skutek działania wolnych rodników i innych czynników kancerogennych, co może sprzyjać rozwojowi choroby nowotworowej. Zahamowanie tego etapu może przyczynić się do zatrzymania kancerogenezy.
Brokuły w diecie a nowotwory
Brokuły ze względu na swoje właściwości mają zastosowanie w profilaktyce nowotworów. Spożycie brokułów ze względu na obecność substancji aktywnych biologicznie, może wpływać na zmniejszenie ryzyka występowania nowotworów. W badaniach stwierdzono zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, płuc, gruczołu krokowego, a także jelita grubego. Mimo iż wiele badań wykazało, że warzywa kapustne, takie jak brokuły, mogą zapobiegać rakowi, wciąż potrzebne są dalsze prace.
Podsumowanie
Brokuły to warzywo bogate w składniki odżywcze, które mogą poprawić stan zdrowia na różne sposoby, m.in. poprzez zmniejszenie stanu zapalnego, poprawę kontroli poziomu cukru we krwi, zwiększenie odporności i promowanie zdrowia serca. Należy jednak pamiętać, że zdrowia nie zapewni nam jeden konkretny produkt, a cała dieta. Włączenie tego pożywnego warzywa do zbilansowanego jadłospisu może pomóc w łatwiejszym osiągnięciu celów zdrowotnych.
Bibliografia:
https://testosterone.pl/wiedza/brokul-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach/