WUMed | ​Brokuł – warzywo  o niezwykłych właściwościach
15 grudnia 2021
Czy wiesz, że...

Brokuł (Brassica oleracea L. var. italica Plenck)  to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Bardzo często warzywo to jest wskazywane jako najzdrowsze na świecie. Wyróżnia się wysoką zawartością związków biologicznie aktywnych, a nawet zaliczany jest do roślin o potencjale przeciwnowotworowym.

Właściwości prozdrowotne

Jedną z największych zalet brokułów jest zawartość składników odżywczych. Jest źródłem wielu witamin, minerałów, błonnika i innych związków bioaktywnych. Brokuły można jeść gotowane lub w formie kiełków obie zapewniają różne profile składników odżywczych.

Warto zaznaczyć, iż różne metody gotowania, takie jak gotowanie, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej, smażenie, gotowanie na parze, zmienia skład odżywczy warzyw, w szczególności redukując witaminę C.Właściwości zdrowotne brokułów wynikają przede wszystkim ze znacznej ilości związków polifenolowych, głównie flawonoidów. Najistotniejsze z nich to kwercytyna, kempferol. Dodatkowo istotne są związki azotowe, jak glukozynolany. Brokuły charakter ryzują się wysoką zawartością karotenoidów i związków o silnych właściwościach przeciwutleniających. Ponadto brokuły zawierają luteinę oraz witaminy B2 i C, które chronią nasz wzrok. Jednak, to co naprawdę wyróżnia brokuł to sulforafan.

Sulforafan

Sulforafan obecny w brokule należy do grupy izotiocyjaninów. Naturalnie występuje w warzywach kapustnych. Warzywo zawiera około 0,8−21,7 μmoli glukorafaniny, czyli prekursora sulforafanu, w 1 gramie suchej masy. Składnik ten chroni organizm przed wolnymi rodnikami, aktywuje enzymy detoksykacji i pomaga w zapobieganiu nowotworom, a także wspiera ich leczenie. Ponadto zapobiega wrzodom żołądka i zwalcza baterie Helicobacter pulori.
Glukozynolany
Brokuły są również źródłem glukozynolanów. Średnia zawartość tych związków wynosi 15,2–59,3 mmol na kilogram suchej masy. Są one zaliczane do siarkowych glikozydów, które na skutek degradacji termicznej, enzymatycznej bądź przy udziale mikroflory jelitowej stają się prekursorami izotiocyjaninów i indoli (związków biologicznie czynnych o właściwościach przeciwnowotworowych). Glukozynolany odgrywają znaczną rolę w ochronie komórek przed uszkodzeniami cząsteczek DNA. Mogą one zostać uszkodzone na skutek działania wolnych rodników i innych czynników kancerogennych, co może sprzyjać rozwojowi choroby nowotworowej. Zahamowanie tego etapu może przyczynić się do zatrzymania kancerogenezy.

Brokuły w diecie a nowotwory

Brokuły ze względu na swoje właściwości mają zastosowanie w profilaktyce nowotworów. Spożycie brokułów ze względu na obecność substancji aktywnych biologicznie, może wpływać na zmniejszenie ryzyka występowania nowotworów. W badaniach stwierdzono zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, płuc, gruczołu krokowego, a także jelita grubego. Mimo iż wiele badań wykazało, że warzywa kapustne, takie jak brokuły, mogą zapobiegać rakowi, wciąż potrzebne są dalsze prace.

Podsumowanie

Brokuły to warzywo bogate w składniki odżywcze, które mogą poprawić stan zdrowia na różne sposoby, m.in. poprzez zmniejszenie stanu zapalnego, poprawę kontroli poziomu cukru we krwi, zwiększenie odporności i promowanie zdrowia serca. Należy jednak pamiętać, że zdrowia nie zapewni nam jeden konkretny produkt, a cała dieta. Włączenie tego pożywnego warzywa do zbilansowanego jadłospisu może pomóc w łatwiejszym osiągnięciu celów zdrowotnych.

Bibliografia:

  1. Mithen R., Faulkner K., Magrath R, Rose P., Williamson G., Marquez J., Development of isothiocyanate-enriched broccoli, and its enhanced ability to induce phase 2 detoxification enzymes in mammalian cells, „Theor. Appl. Genet.” 106, 2003.
  2. Bertl E., Bartsch H., Gerhauser C., Inhibition of angiogenesis and endothelial cell functions are novel sulforaphane-mediated mechanisms in chemoprevention, „Mol. Cancer Ther.” 5, 2006.
  3. Świeca M., Gawlik-Dziki U., Dziki D., Baraniak B., Kiełki brokułu jako źródło potencjalnie bioprzyswajalnych antyoksydantów, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 45(3):488-493, 2012.
  4. Tomczyk J., Olejnik A., Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, „Postepy Hig Med Dosw.” 64, 2010.
  5. Glade M.J., Meguid M.M., A Glance at… Broccoli, glucoraphanin, and sulforaphane, „Nutrition” 31(9), 2015.
  6. Lopez-Chillon M.T., Carazo-Diaz C., Prieto-Merino D., Zafrilla P., Moreno D.A., Villano D., Effects of long-term consumption of broccoli sprouts on inflammatory markers in overweight subjects., “Clinical Nutrition”, 2018.
  7. James D., Devaraj S., Bellur P. i wsp., Novel concepts of broccoli sulforaphanes and disease: induction of phase II antioxidant and detoxification enzymes by enhanced-glucoraphanin broccoli, „Nutr Rev.” 70, 2012.
  8. Borowski J., Szajdek A., Content of selected bioactive components and antioxidant properties of broccoli (Brassica oleracea L.), „Eur Food Res Technol.” 226, 2008.
  9. Śmiechowska A., Bartoszek A., Namieśnik J., Przeciwrakotwórcze właściwości glukozynolanów zawartych w kapuście (Brassica oleracea var. capitata) oraz produktów ich rozpadu, „Post Hig Med Dosw.” 62, 2008.

https://testosterone.pl/wiedza/brokul-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach/


instytucje współpracujące
Centrum
Konferencyjno-Szkoleniowe
Fundacji
Nowe Horyzonty

Bobrowiecka 9, Warszawa
Narodowe Centrum
Profilaktyki Zdrowotnej

www.ncpz.eu
UPP partnerem WUMed
Unia
Polskich Predsiębiorców

uniapolskichprzedsiebiorcow.pl
Szpital Praski
p.w. Przemienienia Pańskiego
Sp. z o.o.

Aleja Solidarności 67, Warszawa
Szpital Wolski
im. dr Anny Gostyńskiej
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. Kasprzaka 17, Warszawa
Instytut
"Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka"
w Warszawie
Szpital Solec
Spółka z o.o.

ul. Solec 93, Warszawa
Mazowiecki
Szpital Wojewódzki
Drewnica Sp. z o.o.

Rychlińskiego 1, Ząbki
Szpital św. Anny
w Piasecznie
Adama Mickiewicza 39,
05-500 Piaseczno
Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji
im. prof. dr hab. med. Eleonory Reicher

ul. Spartańska 1, Warszawa
Szpital Dziecięcy
im. prof. dr. med. Jana Bogdanowicza
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. Niekłańska 4/24, Warszawa
Szpital Czerniakowski
Sp. z o. o.

ul. Stępińska 19/25, Warszawa
Mazowiecki Szpital Bródnowski
ul. Kondratowicza 8, Warszawa
Samodzielny Publiczny
Szpital Kliniczny
im. prof. Adama Grucy
CMKP

ul. Konarskiego 13, Otwock
Szpital Kolejowy
im. dr med. Włodzimierza Roeflera
w Pruszkowie
Szpital Specjalistyczny
im. Świętej Rodziny

Madalińskiego 25, 02-544 Warszawa
Mazowieckie Centrum
Neuropsychiatrii Sp. z o.o.

Zagórze k/Warszawy
05-462 Wiązowna
Samodzielny Zespół Publicznych
Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Bemowo-Włochy

ul. Gen. M. C. Coopera 5, Warszawa
Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Lecznictwa Otwartego 
Warszawa-Mokotów

 ul. A.J.Madalińskiego 13, Warszawa
Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. Dzieci Warszawy
w Dziekanowie Leśnym
Szpital Matki Bożej
Nieustającej Pomocy
w Wołominie
ul. Gdyńska 1/3
05-200 Wołomin
Centrum Medyczne
GRUPA ZDROWIE

Nowodworskie
Centrum Medyczne

ul. Miodowa 2
Nowy Dwór Mazowiecki
Wojewódzka Stacja
Pogotowia Ratunkowego
i  Transportu Sanitarnego
"MEDITRANS"
SPZOZ w Warszawie

ul. Hoża 56,
00-685 Warszawa
Centrum Intensywnej Terapii Olinek
ul. Bobrowiecka 9, Warszawa
Stołeczne Centrum
Opiekuńczo-Lecznicze
Sp. z o.o.

ul. Mehoffera 72/74, Warszawa
RADIOMEDICA
Centrum Diagnostyki Obrazowej

ul.Bobrowiecka 9, Warszawa
NESTOR
Bezpieczny Dom Opieki

ul.Bobrowiecka 9, Warszawa
Warszawskie Zakłady
Sprzętu Ortopedycznego S.A.

al. Bohaterów Września 9, Warszawa
Podkarpackie centrum
Usług Dydaktycznych

ul. Rymanowska 15a
35-083 Rzeszów
www.fantomy-szkoleniowe.pl

Kontakt

Warszawska Uczelnia Medyczna
im. Tadeusza Koźluka

ul. Bobrowiecka 9, 00-728 Warszawa

INFORMACJE O UCZELNI / REKRUTACJA:  
T: 22 559 21 05
T: 22 559 21 06
T: 22 559 22 35
E: rekrutacja@wumed.edu.pl
Copyright © 2021 - WUMED