Dieta fleksitariańska – FD (ang. flexitarian diet) nazywana jest inaczej dietą częściowo wegetariańską – SVD (ang. semi-vegetarian diet). Powyższy model diety zakłada elastyczny sposób żywienia, który polega na przestrzeganiu koncepcji diety wegetariańskiej, ale sporadycznie pozwala na wprowadzenie do jadłospisu niewielkich ilości mięsa oraz ryb. Najczęściej do maksymalnie 3 razy w tygodniu, jednak jest to kwestia indywidualna.
U niektórych osób może oznaczać spożywanie mięsa jedynie w weekendy lub przy okazji świąt czy imprezy. Warto zaznaczyć, iż fleksitarianizm zajmuje rokrocznie wysoką pozycję w rankingu diet, przygotowywanym przez serwis US News Health. W roku 2019 zajął 3 miejsce w kategoriach Najlepsza dieta ogółem, Najlepsza dieta odchudzająca i Najlepsza zdrowa dieta, a także 2 miejsce w kategoriach Najlepsza dieta diabetologiczna i Najłatwiejsza dieta do przestrzegania.
W diecie fleksitariańskiej mięso jest stopniowo ograniczane, a posiłki oparte na produktach roślinnych stanowią większą część jadłospisu. Model żywienia uwzględnia fakt, iż produkty mięsne dostarczają szeregu składników odżywczych, jak białka o pełnym składzie aminokwasowym, biodostępne żelazo, cynk, selen, i są wyłącznym źródłem witaminy B12. Jednakże bierze również pod uwagę wpływ diety na aspekty zdrowotne, jak m.in. ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, problemy ekologiczne związane ze spadkiem różnorodności biologicznej, degradacją gleby i wody, a także aspekt etyczny. Nie ulega wątpliwości, iż diety o wysokiej zawartości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, o niskiej zawartości czerwonego i przetworzonego mięsa mają pozytywny wpływ na zdrowie. Niektóre prace naukowe łączą wysokie, wieloletnie spożycie mięsa z większym ryzykiem nadwagi i cukrzycy typu 2, jednak mechanizm tego zjawiska nie jest do końca jasny. W tym wymiarze dieta fleksitariańska przynosi wiele korzyści.
Zaletami diety bogatej w produkty roślinnego pochodzenia są:
Dodatkowo zamienniki mięsa stosowane w jadłospisie, takie jak tofu czy strączki mają szeroko udowodniony korzystny wpływ na zdrowie.
Fleksitarianizm w badaniach
Potwierdzono korzyści, które wynikają z ograniczania mięsa w diecie. Między innymi są to: poprawa masy ciała oraz wskaźników metabolizmu, ciśnienia krwi i zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2. W jednym z badań z 2015 r. zauważono, że kobiety po menopauzie stosujące FD przez ponad 20 lat miały znacznie niższy poziom glukozy i większą wrażliwość tkanek na insulinę w porównaniu z grupą kontrolną na diecie tradycyjnej. Dodatkowo zaobserwowano u nich niższą wagę, a także poziom tkanki tłuszczowej. Zastąpienie czerwonego mięsa innymi źródłami białka wiąże się z niższym ryzykiem umieralności, a mianowicie o 7–19% obniża się przedwczesne ogólne ryzyko śmiertelności i spada o 9,3% ryzyko zgonów wśród mężczyzn, a 7,6% wśród kobiet. Pod warunkiem spożycia przez te osoby mniejszej ilości mięsa. Fleksitarianizm obejmuje ograniczenie spożycia produktów mięsnych poprzez zastąpienie go alternatywnymi wyborami białka dostarczanego pod postacią nabiału, roślin strączkowych, nasion i orzechów.
Fleksitarianizm jest modelem żywienia, który bez stosowana znacznych restrykcji może przyczynić się do poprawy zdrowia indywidualnego i planetarnego. To opcja, którą warto rozważyć gdy bardziej radykalne rozwiązania są zbyt trudne bądź zwyczajnie nie chcemy wyeliminować mięsa ze swojej diety a ograniczyć jego spożywanie.
Bibliografia: