WUMed | Czym jest fleksitarianizm?
15 grudnia 2021
Czy wiesz, że...

Dieta fleksitariańska – FD (ang. flexitarian diet) nazywana jest inaczej dietą częściowo wegetariańską – SVD (ang. semi-vegetarian diet). Powyższy model diety zakłada elastyczny sposób żywienia, który polega na przestrzeganiu koncepcji diety wegetariańskiej, ale sporadycznie pozwala na wprowadzenie do jadłospisu niewielkich ilości mięsa oraz ryb. Najczęściej do maksymalnie 3 razy w tygodniu, jednak jest to kwestia indywidualna. 

U niektórych osób może oznaczać spożywanie mięsa jedynie w weekendy lub przy okazji świąt czy imprezy. Warto zaznaczyć, iż fleksitarianizm zajmuje rokrocznie wysoką pozycję w rankingu diet, przygotowywanym przez serwis US News Health. W roku 2019 zajął 3 miejsce w kategoriach Najlepsza dieta ogółemNajlepsza dieta odchudzająca Najlepsza zdrowa dieta, a także 2 miejsce w kategoriach Najlepsza dieta diabetologiczna Najłatwiejsza dieta do przestrzegania.

W diecie fleksitariańskiej mięso jest stopniowo ograniczane, a posiłki oparte na produktach roślinnych stanowią większą część jadłospisu. Model żywienia uwzględnia fakt, iż produkty mięsne dostarczają szeregu składników odżywczych, jak białka o pełnym składzie aminokwasowym, biodostępne żelazo, cynk, selen, i są wyłącznym źródłem witaminy B12. Jednakże bierze również pod uwagę wpływ diety na aspekty zdrowotne, jak m.in. ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, problemy ekologiczne związane ze spadkiem różnorodności biologicznej, degradacją gleby i wody, a także aspekt etyczny. Nie ulega wątpliwości, iż diety o wysokiej zawartości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, o niskiej zawartości czerwonego i przetworzonego mięsa mają pozytywny wpływ na zdrowie. Niektóre prace naukowe łączą wysokie, wieloletnie spożycie mięsa z większym ryzykiem nadwagi i cukrzycy typu 2, jednak mechanizm tego zjawiska nie jest do końca jasny. W tym wymiarze dieta fleksitariańska przynosi wiele korzyści.

Zaletami diety bogatej w produkty roślinnego pochodzenia  są:

  • niska gęstość energetyczna,
  • wysoka zawartość błonnika,
  • wysoka zawartość polifenoli i przeciwutleniaczy,
  • niskie stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych.

Dodatkowo zamienniki mięsa stosowane w jadłospisie, takie jak tofu czy strączki mają szeroko udowodniony korzystny wpływ na zdrowie.

Fleksitarianizm w badaniach

Potwierdzono korzyści, które wynikają z ograniczania mięsa w diecie. Między innymi są to: poprawa masy ciała oraz wskaźników metabolizmu, ciśnienia krwi i zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2. W jednym z badań z 2015 r. zauważono, że kobiety po menopauzie stosujące FD przez ponad 20 lat miały znacznie niższy poziom glukozy i większą wrażliwość tkanek na insulinę w porównaniu z grupą kontrolną na diecie tradycyjnej. Dodatkowo zaobserwowano u nich niższą wagę, a także poziom tkanki tłuszczowej. Zastąpienie czerwonego mięsa innymi źródłami białka wiąże się z niższym ryzykiem umieralności, a mianowicie o 7–19% obniża się przedwczesne ogólne ryzyko śmiertelności i spada o 9,3% ryzyko zgonów wśród mężczyzn, a 7,6% wśród kobiet. Pod warunkiem spożycia  przez te osoby mniejszej ilości mięsa. Fleksitarianizm obejmuje ograniczenie spożycia produktów mięsnych poprzez zastąpienie go alternatywnymi wyborami białka dostarczanego pod postacią nabiału, roślin strączkowych, nasion i orzechów.

Fleksitarianizm jest modelem żywienia, który bez stosowana znacznych restrykcji może przyczynić się do poprawy zdrowia indywidualnego i planetarnego. To opcja, którą warto rozważyć gdy bardziej radykalne rozwiązania są zbyt trudne bądź zwyczajnie nie chcemy wyeliminować mięsa ze swojej diety a ograniczyć jego spożywanie.

Bibliografia:

  1. Derbyshire E.J, Flexitarian Diets and Health:A Review of the evidence-Based Literature, „Frontiers in Nutrition” 3, 2017, 55.
  2. Clarys P., Deliens T., Huybrechts I., Deriemaeker P., Vanaelst B., De Keyzer W., Hebbelinck M., Mullie P., Comparison of Nutritional Quality of the Vegan, Vegetarian, Semi-Vegetarian, Pesco-Vegetarian and Omnivorous Diet, „Nutrients” 3(6), 2014.
  3. Melina V, Craig W, Levin S, et al. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016;116(12).
  4. Wang Y, Beydoun M. Meat consumption is associated with obesity and central obesity among US adults. Int J Obes. 2009;33(6).
  5. Pan A, Sun Q, Bernstein AM, et al. Red meat consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011;94(4).
  6. An exploration into diets around the world, Ipsos MORI Global Advisor Survey 2018, May 2019.
  7. Raphaely T., Marinova D., Flexitarianism: A more moral dietary option, „International Journal of Sustainable Society” 1/2(6), 2014.
  8. Rosi A, Mena P, Pellegrini N, et al. Environmental impact of omnivorous, ovo-lacto-vegetarian, and vegan diet. Sci Rep. 2017;7(1).
  9. Pan A., Sun Q., Bernstein A.M., Schulze M.B., Manson J.E., Stampfer M.J., Red meat consumption and mortality: Results from 2 prospective cohort studies, „Archives of Internal Medicine” 7(172), 2012.

https://testosterone.pl/wiedza/czym-jest-fleksitarianizm/


instytucje współpracujące
Centrum
Konferencyjno-Szkoleniowe
Fundacji
Nowe Horyzonty

Bobrowiecka 9, Warszawa
Narodowe Centrum
Profilaktyki Zdrowotnej

www.ncpz.eu
UPP partnerem WUMed
Unia
Polskich Predsiębiorców

uniapolskichprzedsiebiorcow.pl
Szpital Praski
p.w. Przemienienia Pańskiego
Sp. z o.o.

Aleja Solidarności 67, Warszawa
Szpital Wolski
im. dr Anny Gostyńskiej
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. Kasprzaka 17, Warszawa
Instytut
"Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka"
w Warszawie
Szpital Solec
Spółka z o.o.

ul. Solec 93, Warszawa
Mazowiecki
Szpital Wojewódzki
Drewnica Sp. z o.o.

Rychlińskiego 1, Ząbki
Szpital św. Anny
w Piasecznie
Adama Mickiewicza 39,
05-500 Piaseczno
Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji
im. prof. dr hab. med. Eleonory Reicher

ul. Spartańska 1, Warszawa
Szpital Dziecięcy
im. prof. dr. med. Jana Bogdanowicza
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. Niekłańska 4/24, Warszawa
Szpital Czerniakowski
Sp. z o. o.

ul. Stępińska 19/25, Warszawa
Mazowiecki Szpital Bródnowski
ul. Kondratowicza 8, Warszawa
Samodzielny Publiczny
Szpital Kliniczny
im. prof. Adama Grucy
CMKP

ul. Konarskiego 13, Otwock
Szpital Kolejowy
im. dr med. Włodzimierza Roeflera
w Pruszkowie
Szpital Specjalistyczny
im. Świętej Rodziny

Madalińskiego 25, 02-544 Warszawa
Mazowieckie Centrum
Neuropsychiatrii Sp. z o.o.

Zagórze k/Warszawy
05-462 Wiązowna
Samodzielny Zespół Publicznych
Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Bemowo-Włochy

ul. Gen. M. C. Coopera 5, Warszawa
Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Lecznictwa Otwartego 
Warszawa-Mokotów

 ul. A.J.Madalińskiego 13, Warszawa
Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. Dzieci Warszawy
w Dziekanowie Leśnym
Szpital Matki Bożej
Nieustającej Pomocy
w Wołominie
ul. Gdyńska 1/3
05-200 Wołomin
Centrum Medyczne
GRUPA ZDROWIE

Nowodworskie
Centrum Medyczne

ul. Miodowa 2
Nowy Dwór Mazowiecki
Wojewódzka Stacja
Pogotowia Ratunkowego
i  Transportu Sanitarnego
"MEDITRANS"
SPZOZ w Warszawie

ul. Hoża 56,
00-685 Warszawa
Centrum Intensywnej Terapii Olinek
ul. Bobrowiecka 9, Warszawa
Stołeczne Centrum
Opiekuńczo-Lecznicze
Sp. z o.o.

ul. Mehoffera 72/74, Warszawa
RADIOMEDICA
Centrum Diagnostyki Obrazowej

ul.Bobrowiecka 9, Warszawa
NESTOR
Bezpieczny Dom Opieki

ul.Bobrowiecka 9, Warszawa
Warszawskie Zakłady
Sprzętu Ortopedycznego S.A.

al. Bohaterów Września 9, Warszawa
Podkarpackie centrum
Usług Dydaktycznych

ul. Rymanowska 15a
35-083 Rzeszów
www.fantomy-szkoleniowe.pl

Kontakt

Warszawska Uczelnia Medyczna
im. Tadeusza Koźluka

ul. Bobrowiecka 9, 00-728 Warszawa

INFORMACJE O UCZELNI / REKRUTACJA:  
T: 22 559 21 05
T: 22 559 21 06
T: 22 559 22 35
E: rekrutacja@wumed.edu.pl
Copyright © 2021 - WUMED