Czym nie popijać leków, żeby sobie nie zaszkodzić i jakich produktów spożywczych lepiej nie łączyć?
Najlepsza do tego celu jest czysta woda. Jednak wielu pacjentów o tym nie pamięta i sięga po inne napoje, które mogą sprzyjać pojawieniu się działań niepożądanych, a nawet zagrozić życiu.
Jednym z najgorszych jest sok grejpfrutowy. Wchodzi on w silne interakcje z wieloma farmaceutykami. Zwiększa siłę działania leków przeciwalergicznych i może doprowadzić m.in. do zaburzeń rytmu serca. Nasila również działanie niektórych leków na nadciśnienie, powodując zbyt duży spadek ciśnienia krwi. Pacjenci, którzy po przeszczepie przyjmują cyklosporynę – lek, który nie dopuszcza do odrzucenia obcego narządu – również powinni unikać tego soku, a także imbiru.
Mleko jest kolejnym napojem, którym nie powinniśmy popijać wielu leków, np. antybiotyków. Z kolei przy zażywaniu leków na osteoporozę powinniśmy robić dłuższą przerwę, zanim zjemy produkty zawierające dużo wapnia – ser żółty, mleko, jogurt, kefir, sezam, orzechy, jarmuż czy brokuły.
Oddzielanie białek od węglowodanów
Z tego względu oddzielne zjadanie produktów bogatych w białka i węglowodany, co zaleca na przykład dieta Diamondów, nie ma większego sensu. Od tej reguły jest jeden wyjątek – melon. To bardzo pożywny i smaczny owoc, a do tego niskokaloryczny – 100 gramów zawiera tylko 40 kilokalorii plus mnóstwo witamin. Naukowcy twierdzą, że melon może pomóc w zwalczaniu stresu, gdyż zawiera silny przeciwutleniacz – tzw. dysmutazę ponadtlenkową. Powinniśmy więc jeść ten owoc często, ale najlepiej bez innych składników. Sam melon bardzo szybko ulega strawieniu. Jeśli połączymy go na przykład w sałatce z innymi owocami lub z serem, będzie zalegał w żołądku i fermentował, dając bardzo nieprzyjemne objawy.
Czy ogórek nie lubi się z pomidorem?
Nawet najzdrowsze produkty źle połączone mogą stać się bezwartościowe, a nawet szkodliwe. W greckiej sałatce ogórek i pomidor komponują się doskonale. Jednak pod względem biochemicznym nie jest już tak dobrze. Pomidory są bogate w witaminę C, czyli kwas askorbinowy. Z kolei świeży ogórek zawiera enzym zwany askorbinazą, który rozkłada tę witaminę. Jeśli więc połączymy te warzywa, spadnie zawartość witaminy C w pomidorach. Z pewnością też taka sałatka nie spowoduje u nas niedoboru witaminy C, ale warto o tym pamiętać. Z podobnych względów nie należy łączyć pomidora z białym serem, mocnej herbaty z ciastem drożdżowym lub cytryną, a ryb nie powinno smażyć się na oleju słonecznikowym.
https://www.focus.pl/artykul/kiedy-nie-nalezy-laczyc-weglowodanow-i-bialek?page=2