WUMed | Smacznie, zdrowo, owocowo
21 października 2019
Aktualności
21 października br. w Szkole Podstawowej im. ks. P. Ściegiennego w Bilczy odbyły się kreatywne warsztaty kulinarne pt. „Smacznie, Zdrowo, Owocowo”, mające na celu zachęcić uczniów do częstszego spożywania owoców, które są świetną alternatywną dla niezdrowych słodyczy.

Warsztaty pozwoliły zdobyć dzieciom podstawową wiedzę o witaminach, solach mineralnych, zdrowej żywności i zdrowym stylu życia. Warsztaty składały się z dwóch części: edukacyjnej i kulinarnej. W części edukacyjnej prelekcję na temat zasad prawidłowego odżywiania przeprowadziła Pani Stella Wojtkun, studentka III roku dietetyki PWSBiA. W Części kulinarnej przygotowanej przez studentów dietetyki PWSBiA tegoż roku i koordynowanej przez doktor Ewę Kosowską i Stellę Wojtkun, uczestnicy warsztatów degustowali przekąski owocowe z wykorzystaniem swojej kreatywności i pomysłów. Zdrowe smakołyki przygotowano z produktów ekologicznych, ze szczególnym naciskiem na produkty naturalne, sezonowe i lokalne. Dzieci dowiedziały się na zajęciach, dlaczego ta grupa produktów jest ważna w naszej diecie i co zrobić, żeby je lepiej poznać i polubić. Dodatkowo zwrócono uwagę na znaczenie wody w organizmie. Próbowano przekonać dzieci do picia wody, dlatego poddano dzieciom propozycje urozmaicenia jej smaku ulubionymi owocami (truskawki, pomarańcze, kiwi, cytryna, liście mięty).

Na koniec warsztatów podsumowano całość zdobytej wiedzy podczas prelekcji i ćwiczeń, w której dzieci samodzielnie wypełniały Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Żywienia oraz z ochotą rozwiązywały przygotowany quiz. Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem uczniów.

Mamy nadzieję, że warsztaty przekonały dzieci do „owoców, które mają moc

Kontakt

Warszawska Uczelnia Medyczna
im. Tadeusza Koźluka

ul. Bobrowiecka 9, 00-728 Warszawa

INFORMACJE O UCZELNI / REKRUTACJA:  
T: 22 559 21 05
T: 22 559 21 06
T: 22 559 22 35
E: rekrutacja@wumed.edu.pl

Copyright © 2020 - WUMED